Beenvaatjes behandelen met laser

Beenvaatjes zijn rood, paars of blauw van kleur met een dikte variërend van 1 tot 3 millimeter. Ze liggen ondiep in de huid. Deze ontsierende vaatjes ontstaan doordat de vaatwanden in de benen verslappen. De beenvaatjes komen veelal voor op de boven- of onderbenen en aan de binnenzijde van de enkels.  Door de kleur, en omdat ze zich in groepjes bevinden, worden deze vaatjes vaak aangezien voor een blauwe plek. Beenvaatjes kunnen medisch gezien geen klachten geven, maar cosmetisch gezien worden ze vaak als ontsierend beschouwd.

 

Wat is het verschil tussen beenvaatjes en spataderen

Soms worden beenvaatjes spataderen genoemd, maar spataderen zijn wel degelijk anders dan beenvaatjes. Spataderen ontstaan uit twee grote beenvaten: de Vena Sephena Magna (VSM) en de Vena Saphena Parva (VSP). Omdat spataderen uit grote beenvaten ontstaan die zich verwijden lijken spataderen meer op dikke kabels die over de benen heen lopen. Daarnaast kunnen spataderen in tegenstelling tot beenvaatjes wel lichamelijke klachten geven zoals een zwaar en vermoeid gevoel.

Beenvaatjes-259x175

Oppervlakkig gelegen vaatjes zijn te herkennen aan de roodpaarse kleur en kronkelige vormen. De diepere beenvaten zijn vaak paarsblauw van kleur.  

Een laserbehandeling met Cutera Excel HR wordt succesvol toegepast bij:
» Oppervlakkige rode beenvaatjes
» Middeldiepe paarse beenvaatjes

Intakegesprek en 1e behandeling Beenvaatjes

Voorafgaand aan een door u gewenste behandeling vindt een Intakegesprek plaats.
We zullen tijdens de intake ook een reële inschatting maken of de vaatjes door ons te behandelen zijn.
Desgewenst kan gelijk de eerste behandeling plaatsvinden.
De intake samen met de eerste behandeling duurt 60 – 75 minuten.
Tijdens deze intake wordt gekeken naar uw wensen en vragen.
Alvorens te behandelen wordt ook nauwkeurig gekeken of er redenen zijn om u niet te behandelen, de zogenaamde contra-indicaties.

 

De behandeling.

Het behandelen van Beenvaatjes is niet geheel pijnloos. Er kan een warme en prikkeling gevoeld worden. De laser werkt op basis van ‘selectieve fotothermolyse’, wat inhoudt dat het geconcentreerde laserlicht in een fractie van een seconde geabsorbeerd wordt door de rode kleurstof in bloed (hemoglobine) en omgezet in warmte. Deze warmte verhit het bloedvat waardoor deze coaguleert (samenklontert), zonder het omliggende weefsel schade toe te brengen.

 

Na de behandeling.

U mag 3-4 weken geen zon op het behandelde gebied toelaten. Gaat u naar buiten met zonnig weer smeer dan met een sunblock (risico op verbranding en op tijdelijke hyperpigmentatie of hypopigmentatie is namelijk aanwezig)!

 

Aantal behandelingen

Het aantal behandelingen is niet vooraf vast te stellen en verschilt per persoon en indicatie maar ligt ergens tussen de 1-5 behandelingen

 

Bijwerkingen

Het verwijderen van vaatjes is een veilige behandelmethode, echter is er altijd een kleine kans op bijwerkingen.
In uitzonderlijke gevallen kan er hyperpigmentatie (bij donkere huid kleurt het behandelde gebied wat donker) of hypopigmentatie ( het behandelde gebied blijft wat lichter) optreden. Meestal verdwijnt dit na een aantal maanden vanzelf.