Couperose & Rosacea

Continu last van rode wangen of een rode neus? Een rode huid kan erg vervelend zijn en je belemmeren in sociale contacten. Vaak is dit kleurverschil ook nog eens lastig te camoufleren. Roodheid is eigenlijk een veel voorkomend symptoom. Het kan onder andere een uiting zijn van een gevoelige of geïrriteerde huid. Blijvende roodheid kan echter ook een symptoom zijn van een huidprobleem zoals couperose en rosacea. Vaak zijn de wangen, neus, kin en soms ook het voorhoofd aangedaan. Weet jij precies het verschil tussen deze twee huidproblemen?

Wat is Couperose.

Bij couperose is er een netwerkje van kleine, rode en soms blauwe bloedvaatjes zichtbaar in de huid. Couperose ontstaat wanneer de vaatwandjes verzwakt raken. Dit gebeurt geleidelijk, meestal door veroudering van de huid. De huid, en daarin voorkomende bloedvaten, verliest over de tijd haar stevigheid en elasticiteit. Daarnaast speelt erfelijkheid een belangrijke rol: de sterkte van de vaatwanden is erfelijk bepaald. Ook UV-straling, temperatuurswisselingen, roken en een trauma aan de huid kunnen couperose verergeren. Zijn de vaatjes eenmaal verwijd, dan hebben deze geen functie meer.

Wat is Rosacea.

Couperose kan ook een symptoom zijn bij het huidbeeld van rosacea. Anders dan bij couperose is er bij rosacea sprake van een chronische ontstekingsreactie in de gezichtshuid. Hierdoor ontstaan diverse symptomen. Bij rosacea ervaren mensen doorgaans ook klachten van algemene roodheid in het gezicht. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes en/of puistjes, en soms zelfs met grotere ontstekingen in de huid. Andere klachten die je bij rosacea kunt ervaren zijn:

• een stekend en branderig gevoel in het gezicht,
• een droge huid,
• een grove huidstructuur van de neus
• oogirritatie.

De oorzaak van rosacea is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk spelen invloeden van binnenuit (immunologische reacties) of van buitenaf zoals de demodex mijt een belangrijke rol.

Couperose-wang1

De verschillen tussen Couperose en Rosacea

Het huidbeeld van couperose is vaak vrij stabiel terwijl bij rosacea het huidbeeld soms plotseling kan opvlammen waardoor het moeilijk kan zijn het onder controle te krijgen. Deze schommelingen komen doordat de huid met rosacea doorgaans gevoelig kan reageren op hormonale veranderingen, temperatuurwisselingen, stress, cosmetica en pittig gekruid of histamine rijk voedingsmiddelen.

Een belangrijke overeenkomt tussen de huidproblemen; zowel couperose als rosacea verergeren door blootstelling aan ultraviolet licht. Bescherm je huid daarom dagelijks met een SPF met UVA en UVB bescherming!

Naamloos

Hoe kom je van Couperose of Rosacea af.

Couperose is doorgaans goed te behandelen met een effectieve laserbehandeling waardoor de zichtbare vaatjes voor een groot deel worden verwijderd uit de huid.
Diffuse (verspreide onderhuidse roodheid) kunnen we behandeling met IPL.

Rosacea kunnen wij helpen verminderen en ook met ongemakken zoals puistjes en een branderig gevoel hoeft u niet te blijven rondlopen.

 

Intakegesprek en 1e behandeling Couperose / Rosacea.

Voorafgaand aan een door u gewenste behandeling vindt een Intakegesprek plaats.
Na deze intake kan desgewenst gelijk de eerste behandeling plaatsvinden.
De intake samen met de eerste behandeling duurt 60 – 75 minuten. Tijdens deze intake wordt gekeken naar uw wensen en vragen.
Alvorens te behandelen wordt ook nauwkeurig gekeken of er redenen zijn om u niet te behandelen, de zogenaamde contra-indicaties.

 

De behandeling.

Het behandelen van Couperose of Rosacea is afhankelijk van wat ons oordeel is tijdens de intake. Veel gekozen behandelmethoden voor deze aandoeningen zijn:

• IPL
• Vaatlaser
• Peelings (om de huid te verstevigen)
• Thuisverzorging met door ons op maat gemaakte producten.

Gaat het om alleen vaatjes in het gezicht of op de benen dan gebruiken wij de KTP-vaatlaser. Deze laser verwijdert snel, pijnloos en doeltreffend ontsierende vaatjes.

Na de behandeling.

U mag 3-4 weken geen zon op het behandelde gebied toelaten. Gaat u naar buiten met zonnig weer smeer dan met een sunblock (risico op verbranding en op tijdelijke hyperpigmentatie of hypopigmentatie is namelijk aanwezig)!

Ook verkopen wij voor in het gezicht speciale Factor 50 Brush. Dit is een Factor in poedervorm met een kleurtje om uw behandelde vlekken te camoufleren en optimaal te beschermen.

 

Aantal behandelingen

Het aantal behandelingen is niet vooraf vast te stellen en verschilt per persoon.

 

Bijwerkingen

Het verwijderen van vaatjes, diffuse roodheid en ontstekingen is een  veilige behandelmethode, echter is er altijd een kleine kans op bijwerkingen.
In uitzonderlijke gevallen kan er hyperpigmentatie (bij donkere huid kleurt het behandelde gebied wat donker) of hypopigmentatie ( het behandelde gebied blijft wat lichter) optreden. Meestal verdwijnt dit na een aantal maanden vanzelf.