Wratten op voeten en handen

Wratten zijn verheven, bloemkoolachtige en vast aanvoelende uitgroeisels van de huid. De officiële benaming is “verruca vulgaris”. Meestal zijn er meerdere wratten gelijktijdig aanwezig. Voorkeursplaatsen zijn de handen en vingers. Gewone wratten komen veel voor

Hoe ontstaan gewone wratten ?

Wratten worden veroorzaakt door virussen. Een virus is een klein micro-organisme, dat ziekte kan veroorzaken. Wratten zijn besmettelijk. De virussen die de verwekkers zijn van de gewone wratten, worden officieel “humane papillomavirussen” genoemd. De tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 3-6 maanden of zelfs langer bedragen. Gewone wratten worden als een kinderziekte beschouwd. De verspreiding van de virus verloopt voornamelijk via familieleden en schoolvrienden.

Hoe zien gewone wratten eruit ?

Wratten zijn veel voorkomende afwijkingen. Vooral bij kinderen komen zij veel voor. Echter ook bij volwassenen komen wratten voor. De meest voorkomende wratten op kinderleeftijd zijn: de verruca vulgaris, de verruca plantaris, de verruca plana en de verruca filiformis.

Het verwijderen van wratten.

Wij behandelen gewone wratten met de ablatieve Erbium Yag laser
De huidtherapeut zal u adviseren of een laserbehandeling de juiste behandeling is in uw situatie. Van te voren worden de wratten goed gescreend en bij twijfel zullen we u adviseren om langs uw huisarts te gaan voor een diagnose en toestemming om de wratten te laten verwijderen. Bij het screenen van wratten en plekjes gebruiken wij een dermatoscoop.

VERRUCA VULGARIS
De verruca vulgaris (de gewone wrat), is een rond, scherp begrensd, sterk verhoornd bloemkoolachtig uitgroeisel. Er zijn meestal meerdere wratten, vooral aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gelaat.

VERRUCA PLANTARIS
De verruca plantaris, (voetwrat) is er in 2 typen: de mozaïekwrat (die zich oppervlakkig uitbreidt) en de doornwrat (pijnlijk en in de diepte groeiend). De wratten aan de voeten zijn vaak ook erg verhoornd. Deze wratten komen bij volwassenen en kinderen voor.

VERRUCA PLANA
De verruca plana is een vlakke gladde wrat van enkele millimeters groot. Ze zijn huidkleurig of lichtbruin. Gewoonlijk zijn ze in groten getale aanwezig en komen ze voornamelijk op het gezicht, armen en benen voor.

VERRUCA FILIFORMIS
De verruca filiformis is een vingervormige uitstulping van de huid op een smalle steel. Het is een variant van de verruca vulgaris in het gelaat. Bij kinderen zitetn ze vooral op de lippen, neus of oogleden.

Intakegesprek en 1e behandeling

Voorafgaand aan een door u gewenste behandeling vindt een Intakegesprek plaats. Na deze intake kan desgewenst gelijk de eerste behandeling plaatsvinden. De intake samen met de eerste behandeling duurt 30 – 60 minuten. Tijdens deze intake wordt gekeken naar uw wensen en vragen.
Alvorens te behandelen wordt ook nauwkeurig gekeken of er redenen zijn om u niet te behandelen, de zogenaamde contra-indicaties.

De behandeling.

Het behandelen van wratten doen wij met de ablatieve Erbium Yag laser. Dit is een veelal pijnloze en kortdurende behandeling. Tijdens de behandeling wordt de hoornstructuur van de wrat vernietigd en zal de wrat en in stukjes of schilfers de weken vervagen. Aangezien met namen voetwratten lastig te behandelen zijn omdat u er de hele dag op staat zijn daarvoor vaak meer dan 1 behandeling nodig. Het aantal behandelingen is niet vooraf vast te stellen en verschilt per persoon.

Bijwerkingen

Het verwijderen van wratten geeft weinig bijwerkingen. Al kan bij een voetwrat wat meer irritatie gevoeld worden omdat u er op op staat.l