Pigmentvlekken

Pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, ouderdomswratjes en zonnevlekken komen veelal voor in het gezicht, op armen, benen en handen en kunnen in de meeste gevallen vrij eenvoudig verwijderd worden. Tijdens een Intake bespreken we al uw vragen en de mogelijkheden.

Wat is een Pigmentvlek?

Melanine in het huidpigment is de belangrijkste veroorzaker van deze vlekken. Melanine is een donkerbruine kleurstof die door bepaalde huidcellen wordt gemaakt in de bovenste huidlaag.
Verkleuringen in de huid als pigmentvlekken komen bij iedereen voor. Door zonlicht of onder invloed van hormonen (zwangerschap) wordt de aanmaak van melanine verhoogd en ontstaan er bruine verkleuringen van de huid. Soms zijn deze verkleuringen niet mooi en onregelmatig. Er ontstaan vlekken die donkerder zijn dan de omliggende huid. Ook mensen die nooit in de zon komen kunnen last hebben van deze vlekken.
Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door huidveroudering, ontstekingen van de huid, erfelijke factoren en zwangerschap.

Bij ouderdomsvlekken is de verdeling van het pigment verstoord waardoor er vaak grote en storende vlekken ontstaan op plekken die veel aan zonlicht bloot gesteld zijn met name op handen en in het gezicht.

Deze zijn goed te behandelen.

Ook kunnen deze vlekken uitgroeien tot ouderdoms-wratten.
Deze zijn ook vrij eenvoudig te  verwijderen door middel van coagulatie of cauterisatie.

Voorzorgsmaatregelen

  • Vanaf 3-4 weken voor de behandeling niet in de zon, zonnebank of zelfbruinende crèmes gebruiken.
  • De week voor de behandeling niet scrubben en geen microdermabrasie of soortgelijke peeling toepassen.
  • Het is belangrijk dat uw huid ongeveer de eigen huidskleur heeft op de dag van de behandeling.
  • Draag geen make-up (gezichtsbehandeling)

 

Intakegesprek en eerste behandeling Pigmentvlekken.

Voorafgaand aan een door u gewenste behandeling vindt een Intakegesprek plaats.
Na deze intake kan desgewenst gelijk de eerste behandeling plaatsvinden. De intake samen met de eerste behandeling duurt 30 – 60 minuten. Tijdens deze intake wordt gekeken naar uw wensen en vragen.
Alvorens te behandelen wordt ook nauwkeurig gekeken of er redenen zijn om u niet te behandelen, de zogenaamde contra-indicaties.

 

De Pigment behandeling.

De behandeling duurt vaak niet lang.
Het duurt een paar weken voordat het resultaat optimaal is. Daarna kan er bekeken worden of er nog een behandeling nodig is. Tussen de behandelingen zitten minimaal 6 weken.

Meteen tijdens de behandeling kan er wat roodheid en lichte zwelling optreden. Dit neemt in de dagen na de behandeling langzaam af.

De behandelingen zijn over het algemeen goed vol te houden maar bent u bang dat u gevoelig reageert dan kunt u van te voren een verdovingscreme aan uw huisarts vragen (Emla of Lidocaïne creme).
De behandeltijd is afhankelijk van het te behandelen oppervlakte.
Gedurende een paar uur na de behandeling kan er een zonnebrandachtig gevoel in de huid aanwezig zijn. U mag koelen met een coldpack.

 

Na de behandeling.

U mag 3-4 weken geen zon op het behandelde gebied toelaten. Gaat u naar buiten met zonnig weer smeer dan met een sunblock (risico op verbranding en op tijdelijke hyperpigmentatie of hypopigmentatie is namelijk aanwezig)!

Ook verkopen wij voor in het gezicht speciale Factor 50 Brush. Dit is een Factor in poedervorm met een kleurtje om uw behandelde vlekken te camoufleren en optimaal te beschermen.

 

Aantal behandelingen

Er bestaat geen vast aantal behandelingen. Iedere persoon en huid reageert anders op de laser. Vaak bent u in 1 – 3 behandelingen van de pigmentvlekken af.

 

Bijwerkingen

Het verwijderen van pigmentvlekken is een veilige behandelmethoden, echter is er altijd een kleine kans op bijwerkingen. In uitzonderlijke gevallen kan er hyperpigmentatie (bij donkere huid kleurt het behandelde gebied wat donker) of hypopigmentatie ( het behandelde gebied blijft wat lichter) optreden. Meestal verdwijnt dit na een aantal maanden vanzelf.